Africhting

De africhting van een Duitse Herdershond omvat 3 belangrijke onderdelen. Speuren, appèl en manwerk.

Het speuren is een erg mooi, maar ook erg moeilijk onderdeel van de africhting. Bij het speuren maken we gebruik van het goed ontwikkelde reukvermogen van de hond. Juist de goede reuk van een hond, ten opzichte van het gebrekkig reukvermogen van de mens, maakt dit zo’n moeilijk onderdeel. Als geleider moet je helemaal op je hond kunnen en willen vertrouwen.

Al op jeugdige leeftijd kan een basis voor het latere speuren gelegd worden. De lengte van het spoor bij de verschillende examens varieert van 350 tot  2000 passen, een spoor voor beginners heeft twee hoeken, voor gevorderden zijn dat er zeven. Op het spoor worden verschillende voorwerpen gelegd die door de hond gevonden moeten worden.

Alle verdere vervolgcursussen die je met je hond wilt doen beginnen en eindigen met gehoorzaamheid. Deze worden op elke kringgroep gehouden. Gehoorzaamheid is de basis van alles. Als een hond niet goed luistert heeft het geen zin hem andere ‘trucjes’ aan te leren. Sterker nog, dat kan zeer gevaarlijk zijn. Een hond moet niet alleen thuis, in z’n veilige omgeving gehoorzaam zijn, maar ook in de stad, op het uitlaatveld, in het bos, enz. Daarom is het trainen bij een kringgroep erg belangrijk. U en uw hond leren hier de oefeningen uit te voeren met afleiding van andere mensen en honden. In het gehoorzaamheidsprogramma komen oefeningen voor als het aan de voet volgen in gewone, langzame en looppas; het tijdens het volgen gaan zitten, liggen en blijven staan; komen bij de baas; apporteren; vooruit sturen en blijven liggen. Aan het G&G programma is nog de oefening terugsturen plaats toegevoegd.

Het pakwerk is voor velen een leuk en spectaculair onderdeel. Alleen met een goed gehoorzame hond kan men met dit deel van het IPO programma beginnen. Van het beoefenen van pakwerk wordt de hond niet ‘vals’. Het programma zit zodanig in elkaar dat de hond leert om te verdedigen, niet om aan te vallen. Hij moet de ‘boef’ eerst opsporen (doorzoeken van verstekken) en mag alleen bijten als de ‘boef’ probeert te vluchten of hem of zijn baas aanvalt. Bij dit onderdeel worden strenge eisen gesteld aan de gehoorzaamheid van de hond. Ook moet de hond qua karakter aan bepaalde eisen voldoen. Hij moet, zoals een Duitse Herder betaamt, evenwichtig en zelfverzekerd zijn. Met een onzekere, wat angstige hond kun je beter geen pakwerk doen. 

Wanneer je met je hond een bepaald examen hebt gehaald is het leuk om je te meten met anderen. Binnen de VDH zijn er diverse africhtingswedstrijden voor de verschillende disciplines. Het meest populair zijn de A, B en C wedstrijden, wedstrijden waarbij alle drie de onderdelen (speuren, appèl en manwerk) aan bod komen. Iedere provinciale afdeling heeft jaarlijks zijn eigen Provinciaal Africhtingskampioenschap. Ook wordt er jaarlijks het Individueel africhtingskampioenschap gehouden. Hier treden de best afgerichte Duitse herdershonden van Nederland in het strijdperk. Het summum op africhtingsgebied is toch wel het wereldkampioenschap africhting van de Wereldunie van Duitse Herdershonden (WUSV). Hier ontmoeten topafrichters uit de hele wereld elkaar met hun geselecteerde Duitse Herdershonden. Nederland was al diverse malen gastland voor dit wereldkampioenschap. Op dit niveau kunnen we spreken van een echte topsport. Trouwens als kijksport mag de africhting er ook zijn. Ongelooflijk wat een goed team, geleider en hond, kan presteren!

Bron:  www.duitseherder.nl  

Het examenreglement met de onderdelen VZH, IPO I-II-III en speurhond is te vinden via deze link.